Hoe staan mazoutgebruikers tegenover koolstofarme vloeibare brandstoffen? Daar hebben we een beter zicht op na onze ‘Brandstoffen voor de Toekomst’-enquête bij 5.263 mazoutgebruikers. 70% van hen wil zeker of eerder wel schonere brandstoffen gebruiken als ze beschikbaar zijn op de markt. Ontdek de belangrijkste resultaten.

1.    Beperkte kennis over koolstofarme vloeibare brandstoffen

60% van de deelnemers kende koolstofarme vloeibare brandstoffen (KVB) nog niet. Vooral HVO, FAME en R33 blijven onder de radar; bij 29% van de ondervraagden klinken e-fuels wel bekend in de oren.

Wil jij er meer over weten? We bundelden heel wat handige info.  

2.    Prijs is de belangrijkste factor

We polsten naar de belangrijkste factoren voor de verwarmingskeuze van mazoutgebruikers. De kosten voor het verbruik en het onderhoud staan met stip op één. Daarna volgen respectievelijk betrouwbaarheid, gemak en duurzaamheid. Hoewel koolstofarme vloeibare brandstoffen minder CO2 uitstoten en dus beter zijn voor het milieu, is dat geen doorslaggevende factor. Al staan veel mazoutgebruikers er wel positief tegenover en zijn ze bereid om in de toekomst duurzamere varianten te gebruiken.

Hoe belangrijk is de prijs precies?

Een hogere prijs is duidelijk een drempel om mazout te vervangen door een koolstofarme vloeibare brandstof.

  • 16% wil KVB gebruiken, los van de meerkost.

  • 31% let op het prijsverschil, maar staat open voor KVB.

  • 19% is op prijsvlak neutraal.

  • 34% wil ‘eerder niet’ of ‘helemaal niet’ switchen als de prijs stijgt.

3.    Groot draagvlak

70% wil ‘zeker’ of ‘eerder wel’ overschakelen naar een schonere brandstof dan mazout. Amper 3% zegt resoluut nee. 

Toch merkten we snel een omschakeling toen we in de enquête uitlegden dat je koolstofarme vloeibare brandstoffen zonder problemen kunt gebruiken in je bestaande mazoutinstallatie. Je hoeft geen aanpassingen of extra investeringen te doen. Nadien zei 72% van zij die er niet voor openstonden, dat ze het toch zouden overwegen.

Info over koolstofarme vloeibare brandstoffen

Bij in4fuels gaan we nu aan de slag met de resultaten om jullie nog beter te informeren. Koolstofarme vloeibare brandstoffen zullen een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Ze bieden bijvoorbeeld een antwoord op eventuele schaarste, omdat ze hernieuwbaar zijn en dus niet uitgeput kunnen raken. Blijf ons zeker volgen voor meer informatie of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Deze berichten zijn misschien interessant