Mazoutverwarming: lagere ecologische voetafdruk door innovaties

Over mazoutverwarming wordt gezegd dat het niet milieuvriendelijk is. Bij de verbranding van stookolie komen inderdaad CO2 en andere emissies vrij, maar die uitstoot is al aanzienlijk gedaald door duurzame innovaties. Denk maar aan hoogrendementsketels, hybride verwarming en hernieuwbare vloeibare brandstoffen. In dit artikel gaan we dieper in op de inspanningen van de sector om de ecologische voetafdruk van verwarming met vloeibare brandstoffen te verminderen.

Hogere energie-efficiëntie bij moderne ketels

Sommige cv-ketels van meer dan 20 jaar oud zijn energieverslinders. Door slijtage hebben ze meer brandstof nodig om je woning te verwarmen. Op het vlak van energie-efficiëntie doen condensatie- en lagetemperatuurketels het een pak beter.

Condensatieketels produceren meer warmte met minder vloeibare brandstoffen, omdat hun rookgastemperatuur zeer laag is (+/- 50 °C) en ze de warmte recupereren uit de waterdamp van de rookgassen die vrijkomen. Daarmee kun je tot 40% besparen ten opzichte van een oude cv-ketel.   

Lagetemperatuurketels werken met lagere rookgastemperaturen dan klassieke cv-ketels (+/- 120 °C), maar ze gaan niet condenseren. Daarom zijn ze minder zuinig dan condensatieketels.   

Op basis van de Europese Ecodesign-eisen moet je nieuwe mazoutketel minstens energielabel B hebben. Let op: in Vlaanderen mag je enkel nog een stookolieketel laten plaatsen als je je woning niet kan aansluiten op aardgas – dus als er geen aardgas voor de deur ligt.

Hernieuwbare energie via hybride verwarming

Een andere veelbelovende optie: je mazoutverwarming combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Een hybride verwarmingssysteem gebruikt groene energie, waardoor je minder afhankelijk bent van stookolie. De CO2-uitstoot kan dan tot 30% dalen in vergelijking met een klassieke installatie. Bekijk zeker eens ons overzicht van hybride verwarmingsinstallaties

Nieuwe brandstoffen: hernieuwbaar en koolstofarm

De samenstelling van traditionele stookolie is geoptimaliseerd, waardoor de brandstof minder vervuilend is dan vroeger. Onder meer omdat er minder zwavel in zit. En binnenkort zijn er ook hernieuwbare vloeibare brandstoffen beschikbaar. Die zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen (biobrandstoffen) of worden geproduceerd met behulp van groene elektriciteit (e-fuels).

 De brandstoffen HVO, FAME, Biomass-to-Liquid en Power-to-Liquid nemen bij de productie CO2 op. Bij verbranding stoten ze nooit meer uit dan wat ze hebben opgenomen. Die gesloten koolstofkring heeft een positieve impact op de ecologische voetafdruk van je verwarming.

Voor particulieren zijn hernieuwbare vloeibare brandstoffen momenteel nog niet te verkrijgen, maar welllicht zal R33 eerst beschikbaar zijn. Die bestaat uit 33% hernieuwbare brandstof en 67% traditionele stookolie. Dankzij die mix stoot je mazoutverwarming alvast 30% minder CO2 uit. Brigitte uit Eghezée deed mee aan een proefproject met R33 en deelt haar ervaring.

CO2-uitstoot: een vergelijking

Onderstaande cijfers geven inzicht in de koolstofemissie van drie soorten vloeibare brandstoffen: klassieke mazout, R33 en HVO. Zo zie je meteen het milieuvoordeel van de hernieuwbare variant.

-        Klassieke mazout: 267 g CO2eq/kWh    

-        R33: 187 CO2eq/kWh (-30%)

-        HVO100: 26,7 g CO2eq/kWh (-90%)

Ter info: het CO2-equivalent (CO2eq) is een maatstaf die een broeikasgas omzet in een vergelijkbare hoeveelheid CO2, om zo de totale impact op het klimaat weer te geven.

De toekomst van mazoutverwarming

Als je milieubewuster verwarmt, wint je portemonnee mee. De combinatie van de drie oplossingen die we in dit artikel hebben besproken, levert je logischerwijs het meeste voordeel op: een condensatieketel met hernieuwbare vloeibare brandstof, die gekoppeld is aan een zonneboiler of warmtepomp.

Wil je meer lezen over de toekomst van verwarming op vloeibare brandstoffen? Download onze handige gids vol tips en advies.

Deze berichten zijn misschien interessant