Energie besparen: zo verlaag je de temperatuur van je cv-water

Energie besparen zit ‘m vaak in kleine gewoontes, zoals een extra trui aantrekken in huis. Maar als je een stap verder wil gaan, raden we je aan om je cv-ketel beter af te stellen. Standaard staat je ketelwater ingesteld op 70/80°C, maar dat is vaak te warm.

Afhankelijk van je installatie, kan je de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater verlagen tot 60°C of minder, om je stookkosten te doen dalen. Ontdek snel de mogelijkheden voor jouw installatie.

Programmeerbare thermostaat bij oudere cv-ketel

De aanvoertemperatuur geeft aan hoe warm het water is dat door je verwarmingsbuizen en radiatoren loopt. Bij een klassieke cv-ketel is dat dus standaard 70 à 80°C. Meer dan de helft van het stookseizoen is dat te hoog, maar je kunt het helaas niet aanpassen. Gelukkig doet een programmeerbare thermostaat al veel. Die stuurt de circulatiepomp aan om je verwarming efficiënter te laten werken. Zo bespaar je vanzelf energie.

Automatische regeling bij moderne lagetemperatuur- of condensatieketel

Bij een moderne lagetemperatuur- of condensatieketel schommelt de aanvoertemperatuur tussen 10 en 75°C. Een programmeerbare thermostaat kan bij dit type ketels communiceren met de brander, waardoor die de watertemperatuur automatisch aanpast aan de warmtevraag.

Daarnaast is in dit systeem vaak al een buitenvoeler ingebouwd, die rekening houdt met de weersomstandigheden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de aanvoertemperatuur maar zelden boven de 60°C gaat.

Heb je een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken? In sommige woningen volstaat dan 35 tot 50°C om de winter comfortabel door te komen.

Warmtepomp in combinatie met cv-ketel?

Vraagt jouw woning enkel op erg koude dagen een hogere aanvoertemperatuur dan 50°C? Dan is een hybride warmtepomp misschien wel iets voor jou, waarbij je vloeibare brandstof combineert met een warmtepomp.

Een expert4fuels helpt je energie besparen

Zit je nog met vragen? Ben je niet zeker welk type cv-ketel je hebt? Vraag dan advies aan jouw verwarmingstechnicus om je installatie beter te regelen. Via onze adressengids vind je een technicus (expert4fuels ‘ketel’) in je buurt.

Deze berichten zijn misschien interessant