Tocht in huis maakt dat er veel warmte verloren gaat. Je woning voelt koud aan, waardoor je onnodig gaat verwarmen en dus energie verspilt. Door naden en kieren te dichten hou je de warmte binnen. We vertellen je op welke plekken in huis je zelf aan de slag kunt om je woning luchtdicht te maken en zo eenvoudig energie te besparen.

Naden tussen kozijn en buitenmuur

Vooral in oudere woningen laat de aansluiting tussen het raamwerk en de buitenmuur nog lucht door. Met behulp van een kitspuit kun je de naad vullen met flexibele kit, zoals acrylaatkit (overschilderbaar) of siliconenkit (niet overschilderbaar). Een andere optie is PU-compressieband op maat knippen en rond het kozijn plakken.

Kieren dichten bij ramen

Met tochtbanden of -strips kun je bij je ramen alle kieren dichten. Je bevestigt de tochtband op de plek waar het raam tegen het kozijn komt. Meet op voorhand hoe groot de spleet precies is, zodat de strip de juiste dikte heeft en de kier volledig afsluit.

Deuren en brievenbus

Bij binnendeuren laat je naden en kieren beter zo, want ze zorgen voor luchtcirculatie in huis. Buitendeuren zijn daarentegen vaak een enorme tochtplek en kun je dus beter grondig aanpakken.

  • Met een tochtborstel of dorpelstrip dicht je kieren onder de deur. Je maakt de borstel vast aan de onderkant van de deur.
  • Tocht door je brievenbus vermijd je door een brievenbusborstel te bevestigen aan de binnenkant.

Vergeet niet te ventileren

Naden en spleten zorgen voor warmteverlies, maar ook voor verse lucht in je woning. Als je alle kieren gedicht hebt, is het daarom belangrijk om goed te ventileren. De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vuile binnenlucht is namelijk cruciaal voor je gezondheid. Bovendien kan vervuilde, vochtige lucht tot schimmel en houtrot in je woning leiden.

Ga je graag een stap verder dan enkel kieren dichten? Wij geven je tips voor een grondige make-over van je woning. Ook in onze gids over efficiƫnt verwarmen lees je hoe je kunt besparen op je stookkosten.

Deze berichten zijn misschien interessant