Als je koolstofarme vloeibare brandstoffen gebruikt, neemt de CO2-uitstoot in de atmosfeer niet toe (in tegenstelling tot fossiele brandstoffen). Biobrandstoffen en e-fuels mogen zichzelf ‘koolstofarm’ noemen, omdat ze werken met een gesloten koolstofcyclus waarbij de uitstoot in balans blijft. Een woordje uitleg.

Wat is een gesloten koolstofcyclus?

Wanneer fossiele brandstoffen verbranden, komt er CO2 vrij die eerder nog niet in de natuur aanwezig was. Die CO2-uitstoot draagt helaas bij aan de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Maar met een klimaatneutrale, gesloten koolstofcyclus zit het anders. Die is circulair en daardoor komt er geen extra CO2 vrij.

Hieronder lees je meer over de koolstofcyclus van biobrandstoffen en e-fuels.  

Koolstofkringloop bij koolstofarme vloeibare brandstoffen

Zowel bij biobrandstoffen als e-fuels is er sprake van een circulaire koolstofkring. Maar ze gebruiken CO2 wel allebei op een andere manier in de cyclus.

Biobrandstoffen uit biomassa en afval

Biobrandstoffen worden gemaakt uit biomassa (plantaardige grondstoffen) of uit afval, zoals gebruikte frituurolie, veevoer of houtsnippers).

  1. Die grondstoffen bevatten biogeen CO2 dat ze tijdens hun levensduur hebben opgenomen door middel van fotosynthese. Planten geven namelijk zuurstof af en nemen CO2 op.

  2. Met de biomassa of het afval worden biobrandstoffen gemaakt. Daarbij blijft de koolstof bewaard.

  3. Die koolstof komt bij verbranding weer in de atmosfeer, waarna het proces opnieuw kan beginnen

E-fuels (Power-to-Liquid)

De productie van e-fuels of ‘Power-to-Liquid’ zit iets complexer in elkaar. E-fuels worden niet gemaakt met biomassa, maar op basis van groene elektriciteit.

  1. CO2 wordt uit de lucht gehaald met een inventieve techniek.

  2. Via elektrolyse en met behulp van wind- en/of zonne-energie, wordt waterstof gescheiden uit water. Nadien wordt de opgevangen CO2 hieraan toegevoegd om de e-fuel te maken.

  3. Die opgevangen koolstof komt bij verbranding weer in de atmosfeer, waarna het proces opnieuw kan beginnen.

De groene stroom en CO2-captatie uit de lucht of biomassa zijn cruciaal om tot een gesloten koolstofcyclus te komen.

De toekomst van verwarmen

Koolstofarme vloeibare brandstoffen zijn een grote troef om als mazoutgebruiker volledig klimaatneutraal te verwarmen tegen 2050. Daarnaast zijn ze ook oneindig inzetbaar, omdat de grondstoffen (water, biomassa en natuurlijk afval) nog eeuwen beschikbaar zijn.

Kijk je graag vooruit? In onze gids over duurzamer verwarmen met vloeibare brandstoffen werpen we een blik op de toekomst.

Deze berichten zijn misschien interessant