Geert De Decker

“Voor mij is het duidelijk: B20 (20% FAME en 80% stookolie) is een ‘drop-in’-product. We kunnen het zonder problemen gebruiken in onze bestaande verwarmingsketel.”

Voor u getest: duurzaam verwarmen met stookolieketel

Klimaatdoelstellingen, groene energie en duurzaamheid. Het zijn geen vreemde woorden meer, maar dagelijkse realiteit. We hebben dan ook goed nieuws voor stookoliegebruikers. Uit alle praktijktests blijkt dat bestaande stookolieketels gemakkelijk kunnen overschakelen op een koolstofarme vloeibare brandstof. Geert De Decker van Forceville testte het uit in zijn showroom in Boom, met een mengsel van 20% FAME en 80% stookolie.

Minder broeikasgassen

Met het vijfjarig klimaatactieplan Green Deal wil de Europese Commissie de uitstoot van broeikasgassen tussen 1990 en 2030 met 55% terugdringen. Tijd dus om na te denken over welke energiebronnen we gaan gebruiken om duurzaam te verwarmen. Hoewel het nog niet verplicht is een hernieuwbare component op te nemen in een brandstof zoals stookolie, nam Informazout nu al het voortouw en testte een B20-mengsel van 80% stookolie en 20% FAME, een biobrandstof op plantaardige basis, in een bestaande verwarmingsketel. Afhankelijk van het aandeel in de mix en de gebruikte grondstof kan FAME de CO2-uitstoot met 60 tot 90% verminderen in vergelijking met conventionele stookolie.

Wat is FAME?

FAME, dat staat voor fatty acid methyl ester, is een duurzame biobrandstof. Het wordt verkregen uit dierlijk en plantaardig materiaal dat niet geschikt is voor consumptie, afval dat zo een tweede leven krijgt. Het stoot tijdens de verbranding niet meer CO2 uit dan het tijdens de productie opneemt. FAME is in grote hoeveelheden beschikbaar en wordt in de vervoersector reeds gebruikt in biodiesel. De volgende stap is om het te gebruiken om onze woningen duurzaam te verwarmen.

Het is mogelijk het aandeel van koolstofarme vloeibare brandstof geleidelijk op te voeren om uiteindelijk uitsluitend met hernieuwbare brandstof te verwarmen.

Getest en goed bevonden

In december 2019 stelde Geert De Decker van stookoliedistributeur en verwarmingsinstallateur Forceville in Boom zich kandidaat om een mengsel van stookolie en FAME te testen in de Weishaupt ketel in zijn showroom. "We hebben meer dan een jaar lang een B20-mengsel getest," legt hij uit. "Dit was een mengsel van 20% FAME en 80% stookolie. Het mengsel diende om onze showroom en kantoren te verwarmen: we hebben geen verschil gemerkt met traditionele stookolie. Het resultaat is dus zeker positief. Ook voor de technici. Hun verslag is duidelijk: de ketel werkt perfect en is veilig. B20 kan dus zonder problemen in ons verwarmingssysteem worden gebruikt, zonder de parameters van de ketel te wijzigen. "

Op één lijn met de buren

Meer dan 100 andere tests bij onze Europese buren tonen aan dat stookolieketels perfect werken met een variabel aandeel hernieuwbare vloeibare brandstof. EHI, de vereniging van fabrikanten van verwarmingssystemen, en Eurofuel, de Europese vereniging van de verwarmingsindustrie, hebben hun krachten gebundeld om de praktijktests in heel Europa te coördineren. De fabrikanten zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de toestellen en de accessoires die bij de praktijktests worden gebruikt, terwijl de leden van Eurofuel de nieuwe brandstoffen leveren. Zo zouden we tot betrouwbare en gemeenschappelijke conclusies moeten komen voor de hele Europese Unie.

Lees hier de getuigenis van Jeroen Van Der Kelen, die een jaar lang een mengeling van 20% HVO testte in zijn verwarmingsketel en erg tevreden is over het resultaat.