Vanaf 1 april 2024 verandert er iets aan je mazoutlevering. Het maximale toegelaten zwavelgehalte van stookolie daalt namelijk van 50 ppm tot 10 ppm.

Wat betekent dan ‘10S’?

Gasolie verwarming 10S is een mazout met een zwavelgehalte van 10 ppm (parts per million). Op één miljoen deeltjes mogen dus maximaal 10 deeltjes zwavel aanwezig zijn.

 

Tot voor kort was gasolie verwarming 50S (vroeger ‘normale mazout’ of ‘gasolie verwarming’) de norm. Die mazout heeft, of had, een zwavelgehalte van 50 ppm.

Zwavelgehalte stookolie: een woordje uitleg

Zwavel zit van nature in ruwe olie. Door de schadelijke effecten moeten we de uitstoot van zwavel zoveel mogelijk beperken. Dit zijn de twee grootste nadelen van een hoog zwavelgehalte:

-        Meer corrosie: de zwavel zet zich af in de tank en kan de wanden aantasten. Daardoor werkt je mazoutinstallatie minder efficiënt en stoot ze meer schadelijke stoffen uit.

-        Schadelijke stoffen: als stookolie verbrandt, mengt de zwavel zich met zuurstof en daardoor komt er zwaveldioxide vrij. Dat ken je misschien ook als ‘zure regen’. Zwaveldioxide is slecht voor je longen, de bodem- en waterkwaliteit en kan zelfs gebouwen aantasten.

Zwavelgehalte doorheen de jaren

Gelukkig zijn de negatieve effecten van zwavel nog amper merkbaar, want de concentratie in stookolie is door de jaren heen serieus gedaald. In 1970 was het toegelaten zwavelgehalte van stookolie 6.500 ppm.

In verschillende stappen daalde de limiet in België tot 50 ppm in 2016. En vanaf 1 april 2024 is er nog maximaal 10 ppm toegelaten. Dat de verwarmingssector innoveert om duurzamer te verwarmen, is dus zeker geen nieuwe trend.

Jaartal

Maximaal toegelaten zwavelgehalte (in ppm)

1970

6.500

1985

3.250

1992

2.000

2008

1.000

2016

50

2024

10

Wat betekent dat voor jou?

Door het verlaagde zwavelgehalte van stookolie verwarm je met schonere brandstof. De prestaties en verbrandingskwaliteit van de stookolie blijft hetzelfde. Je moet je ketel niet aanpassen en je mazoutleverancier levert automatisch de juiste stookolie met een lager zwavelgehalte (die bovendien standaard bestand is tegen vriestemperaturen tot -10 °C).

Nog vragen over je verwarming? Bekijk onze antwoorden op veelgestelde vragen of contacteer een verwarmingsexpert.

Deze berichten zijn misschien interessant