Je thermostaatkranen zijn trouwe bondgenoten: ze helpen je energie te besparen en ze zorgen ervoor dat je woning op elk moment van de dag de juiste temperatuur heeft. Om het maximum uit je thermostaatkranen te halen, mag je ze niet zomaar maandenlang onaangeroerd laten: af en toe verdienen ze je onverdeelde aandacht. Lees hier wat je moet doen om je thermostaatkranen optimaal te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie vertrekt.  

Thermostatische kranen: individuele regelaars

Een thermostaatkraan zorgt voor een individuele regeling: ze worden rechtstreeks op je radiatoren geplaatst, zodat je in elke kamer afzonderlijk de temperatuur kunt afstellen. Zo kun je je slaapkamer en je badkamer bijvoorbeeld apart verwarmen. Terwijl je in die eerste ruimte weinig of geen nood hebt aan extra warmte, is dat in die laatste ruimte net cruciaal om niet uit je handdoek te bibberen wanneer je druipend uit je bad stapt. Er bestaan zelfs programmeerbare thermostatische kranen die het je nóg makkelijker maken om overal in huis de ideale temperatuur te creëren.

Je verwarming mag met vakantie als jij met vakantie gaat

Heb je een skitrip in het vooruitzicht of ben je van plan de eerste koude te ontvluchten en in een warm land jezelf mentaal voor te bereiden op de komende winter? Zolang het buiten niet vriest, kun je je verwarming gerust stilleggen of – als het toch te koud zou worden en je schrik hebt voor schade aan je leidingen – je thermostaat laten zakken tot 15 graden.

Draai je kranen volledig open als je verwarmingsketel uit staat

Een tip voor de thermostaatkranen van je radiator: als ze niet moeten werken, draai je ze het best volledig open. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is wel cruciaal om onaangename verrassingen te vermijden als je uit vakantie komt en je de verwarming terug wil gebruiken. Door de kranen open te draaien, voorkom je namelijk kalkafzetting op de kleppen (en het bijbehorende gevaar dat deze vast komen te zitten).

Thermostaatkranen installeren past perfect binnen een strategie van duurzaam energieverbruik, maar het is natuurlijk lang niet het enige dat je kunt doen. Doe inspiratie op door ons dossier Duurzaam verwarmen te raadplegen!

 

Deze berichten zijn misschien interessant