Ga je een verwarmingsketel op stookolie kopen of verhuis je misschien naar een woning met een mazoutinstallatie? Dan heb je waarschijnlijk enkele vragen, bijvoorbeeld over de keuring of het onderhoud. We bundelen alles wat je moet weten over een cv-ketel op stookolie. De prijzen die we meegeven, zijn richtprijzen op het moment van publicatie.

De voordelen van een stookolieketel

Verwarmen met mazout heeft veel voordelen. Je geniet bijvoorbeeld volledige vrijheid. Je bestelt je mazout namelijk wanneer je wil en bij welke leverancier je wil. In tegenstelling tot met aardgas of elektriciteit ben je niet gebonden aan netwerkkosten of jaarcontracten. Wacht dus gerust een goedkope dagprijs af om een bestelling te plaatsen.

Stookolie is trouwens een veilige brandstof, waarmee je verwarmingstoestel geen ontploffingsgevaar loopt. Daarnaast is mazout nog eens zuinig. Nieuwe cv-ketels worden steeds efficiënter: een moderne condensatieketel verbruikt tot 30% minder dan een oude cv-ketel op mazout. Moderne stookolie-installaties kun je ook perfect – en heel energie-efficiënt – combineren met hernieuwbare energie, via een koppeling met een zonneboiler of warmtepomp. Ze zijn zelfs klaar voor de koolstofarme brandstoffen die binnenkort beschikbaar zijn.

De nadelen van een verwarmingsketel op stookolie

Meestal bestel je mazout ineens voor een heel jaar, waardoor de aankoopprijs relatief hoog is. Je kunt dit nadeel vermijden door te kiezen voor een gespreide betaling. Bereken via onze online tool hoeveel dat jou maandelijks zou kosten.

Stookolie is een fossiele brandstof: bij verbranding komt er onder meer CO2 vrij. Maar zoals gezegd, verbeteren de installaties en de brandstof zelf, waardoor het verbruik en de uitstoot veel lager liggen dan vroeger. Binnen afzienbare tijd worden koolstofarme vloeibare brandstoffen trouwens een optie die je met slechts minieme aanpassingen in je bestaande installatie zal kunnen gebruiken.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat je een oude stookolieketel in Vlaanderen enkel nog mag vervangen door een nieuw exemplaar als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.  Afzonderlijke onderdelen, zoals de brander of de regeling, mag je wel nog laten repareren en vervangen. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet.

De prijs van een cv-ketel op mazout

De prijs van je verwarmingsketel op stookolie hangt af van het toestel dat jij verkiest. Een hoogrendementsketel is tegenwoordig de norm. Een condensatieketel met A-label heb je vanaf 4.500 euro. En zoals eerder gezegd, kun je je stookolieketel combineren met een zonneboiler of warmtepomp, maar dat beïnvloedt natuurlijk het prijskaartje. De prijs van een zonneboiler ligt bijvoorbeeld tussen 2.000 en 7.000 euro (inclusief btw en plaatsing), afhankelijk van het volume van de boiler en het aantal collectoren.

Soort zonneboiler

Aantal huisgenoten

Gemiddelde prijs zonneboiler (incl. btw en plaatsing)*

150 liter, 1 collector

1 à 2

€ 2 500 - € 3 500 

250 liter, 2 collectoren

3 à 4

€ 4 000 - € 6 000

300 liter, 3 collectoren

5 à 6

€ 5 000 - € 7 000

Deze berichten zijn misschien interessant