De zon betekent niet alleen heerlijk genieten – met een drankje op het terras, met een boek in de tuin …; ze is ook een bron van energie. Ze doet bomen en planten groeien én ze houdt je huis (mee) warm. Tenminste, als je investeert in zonnepanelen of een zonneboiler. Wil je op een milieubewuste manier verwarmen én geld besparen? Lees dan verder voor meer informatie over het aanwenden van zonne-energie, in combinatie met stookolie!

De voordelen van zonne-energie

Je zou het op donkerdere dagen misschien niet vermoeden, maar zelfs in België is er meer dan voldoende zon beschikbaar (en niet alleen in de zomer). Het gaat om 1553 uur zonneschijn per jaar (aan zee nog 200 u extra) wat neerkomt op 4,25 uur per dag. Water en gebouwen verwarmen met zonne-energie kan op verschillende manieren.

  • Zonnepanelen zijn wellicht de bekendste toepassing. Dankzij deze panelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit voor je elektrische apparaten en je verlichting. En je hebt niet eens een stralende zon nodig om er effect van te hebben: gewoon zonlicht is al voldoende.
  • Wie een zonneboiler heeft, bespaart drastisch op warmwaterverbruik. Een zonneboiler is een combinatie van een zonnecollector en een boiler. De collector hoort op het dak: hij bestaat uit leidingen waarin een vloeistof opwarmt. Die opgewarmde vloeistof gaat vervolgens naar de warmtewisselaar in de boiler, en kan onder meer gebruikt worden voor sanitair warm water of als verwarmingsondersteuning. Voor een gezin van vier personen volstaat een klassieke zonneboilerinstallatie met een zonnecollector van 4 à 5 vierkante meter en een boiler van 250 à 300 liter.

Stookolie: de perfecte ondersteuning

Je hele woning verwarmen op zonne-energie is vaak niet haalbaar: zonne-energie is vooral geschikt voor het voorverwarmen van het water van je centrale verwarming. Bovendien heeft deze milieuvriendelijke installatie sowieso ondersteuning nodig in de winter en op bewolkte dagen. Stookolie kan voor dat extra zetje zorgen. Dankzij het regelsysteem springt je stookolie-installatie alleen bij als het echt nodig is (automatische bijverwarming).

Zoveel spaar je uit met zonne-energie

Lijkt de combinatie van zonne-energie en stookolie jou wel wat? Gelijk heb je, want je draagt niet alleen zorg voor het milieu, maar ook voor je energiebudget. Dankzij zonnepanelen bespaart een gemiddeld gezin van vier personen op jaarbasis namelijk zo’n 45 liter stookolie per vierkante meter zonnecollector uit. Een indrukwekkend voordeel!

Deze berichten zijn misschien interessant