Energiebronnen vallen uiteen in twee grote groepen, namelijk niet-hernieuwbare energiebronnen (met onder andere steenkool, aardolie, aardgas en kernenergie) en hernieuwbare energiebronnen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de laatste categorie synoniem met onuitputtelijke energie, die bovendien schoon en duurzaam is, en dus het milieu niet schaadt. Welke opties daar concreet onder vallen, en wat dat voor jou als particulier betekent? Dat vertellen we je hier.

Laat het maar waaien! Windenergie

Windenergie staat gelijk aan elektrische energie uit windkracht, opgewekt door windturbines. Zulke turbines heb je in kleine, middelgrote en grote formaten. Misschien lijkt het jou wel wat om zo’n kleine windturbine in je tuin te laten installeren. Toch is dat voor particulieren geen ideaal scenario. Je hebt er namelijk een stedenbouwkundige vergunning voor nodig, en voordat die wordt uitgereikt, neemt de gemeente een heleboel criteria grondig onder de loep, zoals de visuele impact van je windturbine op de omgeving, de geluidsnormen, enzovoort. Het is met andere woorden niet zo vanzelfsprekend om zo’n vergunning te krijgen.

Daar komt nog bij dat je opbrengst niet gegarandeerd is. Om überhaupt windenergie te kunnen opwekken, moet je natuurlijk voldoende wind opvangen. Je hebt daarvoor een open omgeving nodig met weinig of geen bomen, heuvels of gebouwen, en om die redenen heeft België een heel beperkt windaanbod. Tot slot is er veel turbulentie op lage hoogte – je kleine windturbine mag in ons land maar maximaal vijftien meter hoog zijn – wat vaak energie van een bedenkelijke kwaliteit oplevert.

Hydraulische energie of waterkracht

Hydraulische energie dan maar?’, horen we je denken. Deze vorm van energie wordt gewonnen uit de beweging en de kracht van water – denk aan watervallen, waterstromen, onderzeese stromen, golven of getij. De kinetische energie uit het bewegende water wordt door turbines omgezet in mechanische energie, die op haar beurt wordt omgezet in elektrische energie door generators. Na deze uitleg zal het je wellicht niet verbazen dat hydraulische energie niet veel gebruikt wordt door particulieren.

Zonne-energie en aardwarmte

Dé particuliere hernieuwbare energiebronnen – zonne-energie en aardwarmte – bewaarden we voor het laatst. Met zonnepanelen en warmtepompen haal je energie uit de zon of uit de bodem (geothermie). Prima geschikt voor particulieren, al is niet élk type warmtepomp even geschikt. Een aquathermische warmtepomp, die warmte onttrekt uit het grond- of oppervlaktewater, is door de relatief grote investering en de beperkte toepasbaarheid in België niet erg populair.

Interesse in zonnepanelen of een warmtepomp? Dan hoor je vast graag dat er premies voor bestaan, onder meer voor de combinatie van een zonneboiler en stookolieverwarming. De ‘combinatie’? Je leest het goed! Een mazoutketel is een prima partner voor hernieuwbare energie, want stookolie vangt je verwarming op koude of donkere dagen op, wanneer je niet op de zon of aardwarmte kunt rekenen. 

Deze berichten zijn misschien interessant