Heeft je huis geen klassieke, gemetste schoorsteen? Weet dan dat nieuwe moderne stookolieketels dat helemaal niet nodig hebben om correct te functioneren. Stookolieketels zonder schoorsteen hebben bovendien een aantal belangrijke voordelen. In dit artikel vertellen we je alles over hun werking en hun unieke eigenschappen.

Lucht aan- en afvoeren zonder schoorsteen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft niet elke stookolieketel een schoorsteen nodig om correct te functioneren. Een stookolieketel zonder schoorsteen verschilt wel danig van een ketel mét schoorsteen. Die laatste werkt namelijk in onderdruk, wat wil zeggen dat er trek ontstaat door het temperatuurverschil tussen de verbrandingsgassen en de buitenlucht, en het is dat temperatuurverschil dat de gassen doet stijgen. Een installatie zonder schoorsteen werkt daarentegen in overdruk. De aanvoer van verbrandingslucht kan daarbij op twee manieren gebeuren.

1.Via een dubbelwandige buis

Manier één werkt met een dubbelwandige buis. De buitenste buis zuigt buitenlucht aan, terwijl de binnenste buis verantwoordelijk is voor de afvoer verbrandingsgassen. De buitenlucht wordt opgewarmd door de warme gassen die door de binnenste buis stromen.

2.Via een enkelwandige buis

Er is ook een tweede manier, die past bij installaties met een enkelwandige buis. In dat geval wordt  de lucht nodig voor de verbranding rechtstreeks aangezogen tot in het lokaal waar de ketel staat. Waar die enkelwandige buis dan voor nodig is? Langs daar worden de verbrandingsgassen afgevoerd.

De voordelen van stookolieketels zonder schoorsteen

Stookolieketels zonder schoorsteen hebben een aantal niet te onderschatten voordelen.

  • Ze werken geruisloos: dankzij het volledig gesloten circuit heb je geen enkel lawaai van luchtverplaatsing (door de aanzuiging van ventilator) of van turbulenties in de schouw.
  • Een stookolieketel zonder schoorsteen levert een aanzienlijke plaatsbesparing op, want de toestellen zijn bijzonder compact.
  • De installatie is een uiterst esthetische oplossing voor nieuwbouwprojecten (als je geen schoorsteen wil aan je nieuwbouwwoning) en een elegante oplossing voor problemen bij verbouwingen.
  • Omdat de prijs natuurlijk ook een niet te onderschatten criterium is: die van het afvoerkanaal bij stookolieketels zonder schoorsteen ligt zeer laag. Concreet kost een concentrische buis tot tien keer minder dan een degelijke schouw.
  • Tot slot kan het volledige systeem door je installateur worden opgezet en uitgevoerd.

 

Deze berichten zijn misschien interessant