Beter isoleren

Je woning (beter) isoleren

Is de EPC-waarde van je woning voor verbetering vatbaar? Dan is je huis beter isoleren alvast een prima begin, want daarmee garandeer je een optimaal warmtebehoud. Langs een dak dat slecht geïsoleerd is, ontsnapt tot 30% van de warmte, terwijl de muren voor 25% van het verlies verantwoordelijk zijn. Is jouw gevel bij die 36% Vlaamse gevels die niet geïsoleerd zijn? Dan heb je de keuze uit spouwmuurisolatie, en muurisolatie langs de buiten- of binnenzijde.

Toegegeven, dak- en muurisolatie aanbreken vraagt om redelijk zware werkzaamheden. Gelukkig kun je ook kleinere isolatie-ingrepen doen, zoals tochtstrips kleven bij je ramen en deuren, en de leidingen van je verwarmingsinstallatie isoleren.

Verder bespaar je energie én verhoog je je comfort met hoogrendementsbeglazing of drievoudige beglazing. Let daarbij op de lage U-waarde: die duidt aan hoe goed het glas en het raamprofiel isoleren. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelaten. Terwijl bij 0°C buiten en 20°C binnen enkel glas met een U-waarde van 5,8 aan de binnenkant een temperatuur heeft van 5,6°C, loopt die laatste temperatuur op tot 18,5°C in het geval van drievoudig glas met een U-waarde van 0,6.

  • Heb je nog enkel glas en kun je het niet vervangen omdat je bijvoorbeeld een geklasseerde woning hebt? Lees hier waarom het dan niet slecht is dat je radiatoren onder het raam staan.

  • Tip: haal het maximum uit de warmte van je radiatoren door er radiatorfolie achter te plaatsen.

  • Door je gordijnen of rolluiken te sluiten, hou je de warmte binnen tijdens de winter en sluit je ze buiten tijdens de zomer. Door ze ’s nachts te sluiten, beperk je in het geval van dubbele beglazing je warmteverliezen via de ramen met 60%. Deze en andere tips voor een lager energieverbruik met hetzelfde comfort vind je op onze blog.

Wil je nog verder gaan in duurzaam en efficiënt verwarmen? Dan moet je je verwarmingsinstallatie onder de loep nemen.