De mazouttank of het reservoir: alle nuttige info gebundeld

1. Wat is een mazouttank en welke soorten zijn er?

Laten we beginnen bij de basis: wat is een mazouttank eigenlijk? Een mazouttank is het reservoir van je stookolie-installatie. Je stookolie wordt opgeslagen in de tank en van daaruit doorgegeven naar de ketel, die instaat voor de verwarming van je huis.

Voordat je een nieuwe mazouttank laat installeren, moet je enkele belangrijke beslissingen nemen, want er bestaan verschillende modellen.

Afhankelijk van de locatie

 • Ondergronds – niet toegankelijk

 • Bovengronds – toegankelijk

Afhankelijk van het type wand

 • Enkelwandig

 • Dubbelwandig

Afhankelijk van het materiaal

 • Staal

 • Thermohardend of polyester

 • Thermoplastisch of polyethyleen

 • Roestvast staal of Inox

 • Prefab beton

Afhankelijk van de vorm

 • Cilindrisch

 • Ovaal

 • Rechthoekig

Moderne materialen en technieken

Dankzij de moderne materialen en technieken, zijn de huidige mazouttanks veiliger dan ooit. Aan de binnenkant kan mazoutbestendige bekleding geplaatst worden, om in het geval van een lek voldoende garanties te bieden tegen bijvoorbeeld bodemvervuiling. Aan de buitenkant voorkomt een waterdichte beschermlaag waterinfiltratie of aantasting door onder meer corrosie en bacteriën. Ondergrondse mazouttanks kunnen voorzien zijn van een duurzame coating in polyurethaan of epoxy. Voor bovengrondse metalen opslagtanks (die bijvoorbeeld in open lucht of in je kelder staan) volstaan meerdere lagen beschermende verf.

Door het principe van dubbele bescherming wordt een eventueel lek altijd opgevangen door een extra laag. Je kunt meteen kiezen voor een dubbelwandige mazouttank, of voor een enkelwandig reservoir met inkuiping. Wil je plaats besparen? Dan is de relatief nieuwe bovengrondse batterijtank een interessante optie.

2. Welke reservoirinhoud moet ik kiezen?

Als je beslist om een nieuwe mazouttank te kopen, denk je het best goed na over het volume. Een doorsnee gezin dat een moderne hoogrendementsverwarmingsinstallatie heeft, verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.000 tot 2.500 liter stookolie. Een reservoir van minder dan 3.000 liter is dus ruimschoots voldoende. Een oppervlakte van 2 m² voldoet om 3.000 liter stookolie op te slaan. 

Vraag ons gerust om een schatting van je jaarlijks verbruik.

Mazouttanks op maat 

Vind je toch niet het gepaste reservoir voor jouw woning? Je kunt een mazouttank op maat bestellen die ter plaatse gelast wordt, of meerdere kleine reservoirs (batterijtanks) met elkaar verbinden, om zo makkelijk het gewenste volume te bereiken. Batterijtanks kunnen langs een standaarddeur het huis worden binnengedragen en nadien aan mekaar gekoppeld worden om een voldoende grote tankinhoud te verkrijgen.

3. Hoe hou ik de opslag veilig?

Omdat twee voorzorgsmaatregelen meer waard zijn dan één, zijn bepaalde tanks zoals gezegd voorzien van een dubbele bescherming. Dit betekent dat je kiest voor een dubbelwandige tank of een enkelwandige met een inkuiping, die een eventueel lek kan opvangen. Op een dubbelwandige mazouttank kun je ook een permanent lekdetectiesysteem plaatsen dat automatisch in werking treedt bij de geringste problemen.

Correcte plaatsing, aansluiting en nazicht

Een nieuwe mazouttank beschikt het best over een kenplaat en prototypekeuring. Deze keuring garandeert een optimale kwaliteit en betrouwbaarheid van het reservoir, en focust onder meer op de minimumdikte van de wanden, de drukweerstand en coating. Een correcte plaatsing en een regelmatig nazicht verzekeren de dichtheid van je reservoir. Laat een erkend technicus (meestal je installateur of stookolieverdeler) je tank regelmatig controleren. De wetgeving hierrond is afhankelijk van het tankvolume, het materiaal van de tank en de regio waar je woont.

Een mazouttank die op vakkundige wijze geplaatst en aangesloten werd, en die je regelmatig laat onderhouden, bezorgt je tientallen jaren comfort en warmte.

4. Hoe wordt een mazouttank correct geplaatst?

Om er zeker van te zijn dat de tank en de plaatsing ervan aan alle wettelijke verplichtingen en normen voldoen, moet je een erkend technicus inschakelen. Die zal de mazouttank, of beter de bekleding, onderzoeken op eventuele gebreken en defecten. Een reservoir waarvan de kleding beschadigd is, moet hersteld worden voor de plaatsing.

De installatie van een bovengrondse mazouttank verschilt van die van een ondergronds exemplaar. Lees hieronder de bijzonderheden. Uiteraard kun je erop vertrouwen dat onze expert4fuels met specialisatie reservoirs de voorschriften voor de plaatsing en aansluiting tot in de puntjes kennen.

De plaatsing van een bovengrondse mazouttank

Bovengronds vinden we rechthoekige, cilindrische en ovalen mazouttanks. De gebruikte materialen zijn metaal, polyester en polyethyleen. Bovengrondse of toegankelijke stockage is zeker aan te raden omwille van de volgende voordelen: 

 • eenvoudige en minder frequente controle

 • onderhoudsgemak

 • makkelijke en budgetvriendelijke plaatsing: metalen reservoirs zijn beschikbaar in standaardformaten, maar kunnen evengoed op maat worden gemaakt of ter plaatse worden gelast. Sommige kunststoffen reservoirs zijn licht en compact en passen door een deuropening, zodat ze gemakkelijk binnenshuis geplaatst kunnen worden.

Voor een bovengrondse mazouttank tot 6.000 liter die in Vlaanderen buiten komt te staan bij een woning (bijvoorbeeld in de tuin) is geen omgevingsvergunning nodig. Kan er meer dan 6.000 liter stookolie in je mazouttank? Dan moet je daarvan een melding maken bij je gemeente. Ook voor de afstandsregels ten opzichte van derden gelden gemeentelijke wetten. Daarnaast moeten alle wanden en accessoires van het reservoir op elk moment toegankelijk en inspecteerbaar zijn. Als je enkelwandige tank in een lokaal plaatst dat dienstdoet als inkuiping, voorzie dan een afstand van minimaal 50 centimeter tot de muur. Deze afstandsregel vervalt voor dubbelwandige tanks, die daardoor ruimtebesparend zijn.

Een enkelwandige bovengrondse mazouttank moet je laten plaatsen in een inkuiping of opvanglade, die de totale inhoud van het reservoir kan opvangen (in geval van een lek). Daarin mogen enkel de mazouttank en de toebehoren zich bevinden. In het geval van een gemetste inkuiping moet je de wanden (laten) afwerken met een vloeistofdicht product. Bepaalde epoxyverven bieden hier meestal voldoende garantie.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Toegankelijke tanks die buiten de woning komen, scherm je het best af voor veranderlijke weersomstandigheden. Het is aangeraden om de inkuiping te voorzien van een dak of afscherming om insijpelend regenwater te vermijden. Alle reservoirs moeten op een stevige ondergrond of fundering komen. In het geval van een rechthoekige stookolietank komt de onderste wand het best niet rechtstreeks met de bekleding op de bodem terecht. Dit bemoeilijkt latere controles en kan de bekleding van de tank aantasten. 

De plaatsing van een ondergrondse mazouttank

Een ondergrondse stookolietank wordt in de volle grond ingegraven of in een groeve (een soort kelder) geplaatst die nadien terug gedicht wordt. De gebruikte materialen zijn metaal (ook roestvast staal), polyester, polyethyleen en prefab beton. Een ondergronds reservoir is een discrete en plaatsbesparende oplossing die elke visuele hinder uitsluit. Enkel cilindervormige houders zijn toegestaan voor de ondergrondse stockage.

Enkele bijzonderheden

Voor een ondergrondse mazouttank tot 6.000 liter bij een woning in Vlaanderen heb je geen omgevingsvergunning nodig, maar je moet wel een minimale afstand van 1 meter respecteren ten opzichte van percelen van derden, en van 75 centimeter ten opzichte van ondergrondse constructies. Bij ondergrondse opslag vanaf 6.000 liter in Vlaanderen moet je de opslagtank melden bij de gemeente. Zorg er ook voor dat het hoogste punt van de ingegraven tanks minstens 50 centimeter onder het maaiveld ligt. Bij koude temperaturen of vriesweer zou je anders stollingsverschijnselen kunnen krijgen.

Verder vermijd je het best doorgaand verkeer boven het reservoir. Of voorzie een voldoende draagkrachtige structuur (bekisting), wanneer dat niet kan. Als de tank ingegraven wordt in een streek die onderhevig is aan overstromingen of sterk opkomend grondwater moet er een verankering of ballast voorzien worden, opdat het reservoir niet komt bovendrijven. Een erkend technicus kan je hierover adviseren.

Het juiste aanvullingsmateriaal

Ten slotte zijn er ook enkele richtlijnen voor het aanvullingsmateriaal voor de put. Bij tanks die rechtstreeks ingegraven worden, mag de put geen materialen bevatten die de bekleding of de tank kunnen aantasten. Als aanvullingsmateriaal gebruik je het best neutraal zand dat vrij is van onzuiverheden. Metalen tanks worden geplaatst op een bed van minimaal 20 centimeter neutraal zand. Langs de zijwanden van de put wordt minimaal 30 centimeter aanvullingsmateriaal aangebracht.

Dit zijn algemene richtlijnen voor alle tanks. Voor bepaalde tanks (zoals polyester of kunststof reservoirs) gelden bijkomende (strengere) plaatsingsvoorschriften.

5. Hoe meet ik de inhoud van mijn mazouttank?

Je kunt zelf meten hoeveel stookolie er nog in je mazouttank zit. Zo kun je op tijd een nieuwe bestelling plaatsen. Gebruik onze handige tool om de inhoud te berekenen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten peilmeters.

 • De gegradueerde peillat: een bij voorkeur metalen lat die je voorzichtig laat zakken in de opslagtank. Na het ophalen kun je het vloeistofniveau aflezen.

 • De mechanische peilmeter: een toestel dat op de opslagtank geplaatst wordt. Het bestaat uit een vlottersysteem met een afleesschaal met percentages of een weergave van het aantal liter.

 • De pneumatische peilmeter: een systeem dat je manueel moet instellen om de druk in je tank te meten. Het zet de druk om op een afleesschaal met percentages of een weergave van het aantal liter.

 • De elektro-pneumatische peilmeter: deze peilmeter is vergelijkbaar met de pneumatische peilmeter, maar is uitgerust met een elektrische luchtpomp die een permanente meting uitvoert. Hiermee kun je je tank continu controleren en bijvoorbeeld een alarm laten klinken als de inhoud onder een bepaald niveau daalt.

 • De ultrasone peilmeter: een meter in je tank communiceert met een display die je binnenshuis in het stopcontact steekt. De inhoud van je tank wordt constant doorgegeven.

Soorten peilmeters

 • pneumatische peilmeter
 • elektro-pneumatische peilmeter
 • ultrasoon peilmeter

6. Mazouttank vullen? Da’s een fluitje van een cent

Om te vermijden dat je tank overloopt bij het vullen, is hij uitgerust met een overvulbeveiliging.

 • Fluitsignaal: tijdens het vullen hoor je een fluitsignaal. Zodra dit signaal wegvalt, weet de mazoutleverancier dat de mazouttank bijna vol is en stopt hij met vullen.

 • Elektronische sonde: dit beveiligingssysteem stopt de toevoer automatisch wanneer het reservoir voor 98% gevuld is. 

Veel gestelde vragen

In België verschilt de wetgeving om een veilige opslag te garanderen per regio. Wij bundelen voor jou de regels voor het Vlaams Gewest, het Brussels Gewest en het Waals Gewest. 

Naar de regelgeving 

Gebruik onze handige tool en ontdek meteen hoeveel brandstof er nog in je tank zit. 

Bereken je brandstofvoorraad 

Ja, nieuwe koolstofarme brandstoffen zijn bijzonder geschikt als alternatief voor mazout, onder meer omdat je ze gewoon in je huidige verwarmingsketel kunt gebruiken. En dat zonder (of met minimale) aanpassingen. Zijn er aanpassingen nodig, dan kun je die tijdens het jaarlijkse onderhoud laten uitvoeren. 

Benieuwd of het écht zo vlot verloopt? Heel wat stookoliegebruikers schakelden al over op koolstofarme brandstof. 

Ontdek getuigenissen