Wim Bonne

De woning is niet aangesloten op het aardgasnet. Daarom kwamen er twee opties in beeld: stookolie en een warmtepomp. Uiteindelijk koos de eigenaar voor een combinatie van beide.

Hybride verwarming voor deze B&B aan de Belgische kust

Enkele jaren geleden waagden de eigenaars van deze woning, op 7 km van de Belgische kust, zich aan een ambitieus project: een oude boerderij omtoveren tot een moderne B&B met 7 slaapkamers en een vakantiewoning. Voor de verwarming kozen ze een hybride systeem dat een warmtepomp en stookolieketel combineert.

Wie de foto’s van de huidige B&B bekijkt, kan zich nog moeilijk voorstellen hoe het gebouw er vroeger uitzag. De oude boerderij met stallen kreeg een grondige energetische renovatie. In eerste instantie creëerden ze een B&B met 7 kamers.

De laatste ruimte moest een wellness worden, maar de sterke concurrentie op dat vlak in de regio rond Gistel (West-Vlaanderen) overtuigde hen om er een vakantiehuis van te maken. Vorig jaar werd het project afgerond.

Hoe verwarm je zo’n gebouw?

De woning is niet aangesloten op het aardgasnet. Daarom kwamen er twee opties in beeld: stookolie en een warmtepomp. Uiteindelijk koos de eigenaar voor een combinatie van beide.

- Wim Bonne, installateur en zaakvoerder Bonne Technics

“In 2009 hebben we een geothermische warmtepomp geïnstalleerd in de privéwoning van de eigenaar”, legt Wim Bonne uit.

“Het betreft een horizontaal captatienet, onder een weiland waar koeien grazen. In eerste instantie hadden we 10 kringen voorzien, maar de kleigrond was niet ideaal qua afgifte. Ik heb dan besloten 14 kringen van 100 meter te voorzien, tevens om de ondergrond niet maximaal te belasten. De installatie staat in voor het sanitair warm water en voor de vloerverwarming.”

Een warmtepomp alleen was geen ideale oplossing

Voor de B&B was uitsluitend met een warmtepomp verwarmen niet ideaal en te duur. Vandaar het idee voor een bivalente hybride installatie met een 27 kW-stookolieketel als bijverwarming, voor meer comfort in de winter.

Als er een panne optreedt, is er altijd een alternatief beschikbaar. Natuurlijk leent zo'n hybride systeem zich niet voor alle projecten en ook het prijskaartje schrikt sommige mensen af. In dit geval was het echter de beste keuze.

Comfort voor de klanten

De meeste klachten in hotels gaan over problemen met de verwarming en over het gebrek aan warm water.

Wim Bonne wou dan ook geen risico's nemen en ging uit van het extreme scenario waarbij alle gasten zich tegelijk wassen (alle kamers hebben een douche en twee kamers hebben ook een bad). Hij werkte met een boiler van 1000 liter en met een buffervat van 700 liter.

In zeven jaar tijd heb ik geen enkele klacht gehad, wat altijd een goed teken is.

- Wim Bonne, installateur en zaakvoerder Bonne Technics

Waarom enkel stookolieverwarming voor het vakantiehuis?

Het vakantiehuis wordt altijd verwarmd met stookolie met een verwarming met radiatoren. In tegenstelling tot de kamers in de B&B is de woning niet het hele jaar door bezet, wat vloerverwarming minder interessant maakt. Zo'n systeem werkt het best als het voortdurend aan staat.

“Als je raakt aan de instellingen van vloerverwarming, ben je gedoemd om voortdurend te anticiperen op de bezetting van de woning en boet je in op comfort. Het duurt immers veel langer om weer een comfortabele temperatuur te bereiken nadat je de vloerverwarming hebt uitgeschakeld”, legt de installateur uit.

Communicatie tussen systemen

In de mate van het mogelijke adviseert de installateur om voor de warmtepomp en de ketel hetzelfde merk te kiezen, zodat ze optimaal met elkaar communiceren.

Op hydraulisch vlak moet de installatie dan ook goed bekeken worden zodat interne verliezen quasi onmogelijk zijn.

Het spreekt ook voor zich dat alle leidingen in de grond geïsoleerd zijn om energieverlies te voorkomen. De extra kosten zijn te verwaarlozen in vergelijking met de energie die je zo uitspaart.

- Wim Bonne, installateur en zaakvoerder Bonne Technics

Denk aan de circulatieleidingen voor sanitair warm water

De leidingen leggen heel wat afstand af tussen de technische ruimte en de verst gelegen ruimtes (65 meter!). Daarom besliste de installateur om een SWW-circulatieleiding te voorzien, zodat de gasten meteen over warm water kunnen beschikken.

“Zonder deze lus zou het zeker 6 tot 7 minuten duren om sanitair warm water te krijgen. De complexiteit van sanitaire installaties wordt vaak onderschat”, zegt Wim Bonne.

Nog zo’n goed idee: hij installeerde de technische ruimte op een relatief centraal punt.