Raf Janssens

Als de klant dat wenst, is het perfect mogelijk om in de toekomst de energiebronnen te kiezen in functie van de kosten. Het systeem is heel flexibel

Maximale inzet van hernieuwbare energie in combinatie met stookolie

In Vlaams-Brabant staat een villa met een bijzondere verwarmings- en energie-installatie. Een buitengewoon project dat hernieuwbare energie optimaal wil benutten.

De huidige opstelling is vooral bedacht als een energieproject

- Raf Janssens, verwarmingstechnicus en zaakvoerder van 4technics

Uitbreidingsproject

Een paar jaar geleden werd deze villa nog traditioneel verwarmd met stookolie. De eigenaars besloten tot een volledige renovatie en uitbreiding van hun verwarmingsinstallatie met een geothermische warmtepomp en zonnepanelen.

Naast een bijgebouw kwam er ook een wellnessruimte en een zwembad (dat het hele jaar door verwarmd wordt). Grote energieverbruikers dus.

De eigenaar is zelf actief in de sector van hernieuwbare energie en wou daar zo veel mogelijk gebruik van maken. Voor hem stond dit project vooral in het teken van energie-efficiëntie. Het budget kwam pas op de tweede plaats

Op advies van mijn verwarmingstechnicus koos ik voor deze cascade-opstelling: warmtepomp, zonne-energie, stookolie

- De eigenaar

Hernieuwbare energie als prioritaire energiebron

De verwarming (vloerverwarming en enkele radiatoren), de productie van sanitair warm water en de verwarming van het zwembadwater worden voorzien door de warmtepomp, de zonneboiler en de stookolieketel.

De warmtepomp en de thermische zonnepanelen leveren prioritair hun energie en blijven zo lang als mogelijk de twee buffervaten (950en 300 liter) bevoorraden. De stookolieketel dient als bijverwarming wanneer er meer of sneller energie nodig is (een stookolieketel kan een sanitair warmwatervat immers op korte tijd opwarmen).

De warmtepomp bodem/water haalt zijn energie op een diepte van 115 meter. Ze staat in voor zo’n 90% van de totale energievraag. Met behulp van sensoren controleert de warmtepomp voortdurend de temperatuur van de buffervaten.

Bijdrage van de zon

De zonne-installatie op het dak van het bijgebouw bestaat uit fotovoltaïsche panelen met een vermogen van 3825 watt piek en 18 m² thermische panelen (met vacuümbuizen). De fotovoltaïsche collectoren voeden ook een batterij voor de opslag van elektriciteit. Het doel is om de geproduceerde zonne-energie op te slaan, ter plaatse te verbruiken en zo weinig mogelijk elektriciteit van het net te moeten gebruiken.

De verwarmingsinstallatie bestaat uit drie onafhankelijke kringen met klimaatregeling: de eerste voor de badkamer, de tweede voor de vloerverwarming en de derde voor de kelder.

Elke ruimte van de woning is voorzien van een thermostaat. De verwarming wordt gestuurd door die thermostaten en niet door thermostatische kranen

- Raf Janssens, verwarmingstechnicus en zaakvoerder van 4technics

Streven naar autonomie

Voor de verbouwingen schommelde het stookolieverbruik rond de 5000 liter per jaar. Uiteraard is de situatie niet meer vergelijkbaar, aangezien de context veranderd is. De combinatie van warmtepomp en zonnepanelen deed het verbruik zakken tot 2300 liter per jaar.

De ultieme droom van de eigenaar is om op termijn zelfvoorzienend te zijn. Dat zou hij nu al kunnen door een windmolen te installeren, maar de stedenbouwkundige regels laten dit niet toe.

Als de klant dat wenst, is het perfect mogelijk om in de toekomst de energiebronnen te kiezen in functie van de kosten. Het systeem is heel flexibel

- Raf Janssens, verwarmingstechnicus en zaakvoerder van 4technics

“Ik kom nu een paar jaar toe met een volle stookolietank”, voegt de klant eraan toe. “Het feit dat ik niet meer zo energie-afhankelijk ben, is mijn grootste voldoening.” Volgens de verwarmingstechnicus is de investering op 7 tot 8 jaar terugverdiend. “Het is natuurlijk een complex en heel specifiek project. Elk project is anders en vraagt om een individuele aanpak, want de kleinste variabele is van belang, of het nu gaat om de behoeftes van de klant, het budget of de verwachte winst.”

Tip van in4fuels

Voor een optimaal rendement stookolie/zonne-energie regel je de installatie altijd zo dat de zonneboiler prioritair is ten opzichte van de verwarmingsketel.