Omdat er zoveel opties zijn in hybride installaties, ging een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Informazout op zoek naar de beste keuze voor de consument die zijn oude stookolieketel gaat renoveren. Als uitgangspunt nam het bureau een standaardwoning met drie gevels, twee verdiepingen, een oppervlakte van 180 m2 en een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh per jaar en warm waterbehoefte voor 3 tot 4 personen. De onderzoekers bekeken de totale kosten over een periode van vijftien jaar: de aankoopkost, de onderhoudskost, de brandstofkost en de financieringskost.

Een hybride verwarmingssysteem combineert verschillende (hernieuwbare) energiebronnen. Denk aan mazout met een zonneboiler of mazout met een warmtepomp. Door hybride te verwarmen, behoud je het comfort van je vertrouwde stookolie-installatie en kun je dankzij de hernieuwbare energie ook je steentje bijdragen aan het klimaat. Het verbruik van je hybride installatie hangt natuurlijk af van welke combinatie je gebruikt.

Energiewinst door hybride verwarming: warmtepomp en mazout

Je kunt bijvoorbeeld stookolie combineren met een warmtepomp. Op koude dagen, wanneer de temperatuur onder de 5°C zakt, springt je condensatieketel bij, zodat je nooit kou hoeft te lijden. Een condensatieketel op stookolie met een warmtepomp heeft een stevig prijskaartje: de kosten liggen tussen de tien- en de vijftienduizend euro. Maar die investering brengt ook op. Door een condensatieketel te combineren met een elektrische warmtepomp, zakt je CO2-uitstoot met een derde tegenover een verwarmingsinstallatie die louter op een elektrische warmtepomp rekent.

Het verbruik van een hybride installatie met een ketel en warmtepomp ligt veel lager dan een oude stookolieketel. In cijfers: met een nieuwe verwarmingsketel en een warmtepomp daalt je energieverbruik met zo’n 60% tegenover verwarming met enkel een oude verwarmingsketel. En nog beter nieuws: je CO2-uitstoot halveert.

Energiewinst door hybride verwarming met stookolie en een zonneboiler

Dit is misschien wel de interessantste combinatie. Als je een moderne verwarmingsinstallatie hebt, zal je je rendement stevig zien stijgen zodra je die combineert met een zonneboiler. Met een recente condensatieketel verbruik je tot 30% minder energie dan met een oudere verwarmingsketel. Bovendien zorgt de zonneboiler nog eens voor een besparing van 10%! Dat wil zeggen dat je dankzij een hybride systeem stookolieketel en zonneboiler tot 40% minder CO2 uitstoot dan met een een oudere stookolieketel. Wat dat betekent in aantal uitgespaarde liters stookolie? De zonneboiler spaart je zo’n 200 tot 300 liter per jaar extra uit voor de aanmaak van je sanitair warm water.

Hybride verwarming: welke combinatie is de slimste keuze?

Wat blijkt uit de studie? De combinatie stookolie en zonneboiler is een duurzame oplossing, dankzij deze combinatie verbruik je tot 40% minder energie tegenover verwarmen met een oudere stookolie-installatie. Overheidspremies vangen bovendien een stukje van de hogere investeringskost op, waardoor de jaarlijkse globale kost zo’n 3.200 euro bedraagt. Wie dus graag duurzaam verwarmt, kiest het best voor deze energiemix.

Deze berichten zijn misschien interessant