Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Wil jij ook milieubewuster en efficiënter verwarmen? Hier lees je hoe dat kan met een hybride warmtepomp – als je woning ervoor geschikt is. 

Wat is een hybride verwarmingssysteem?

Hybride verwarming combineert twee systemen: een condenserende mazoutketel en een elektrische warmtepomp, meestal een lucht-waterwarmtepomp.

·       Eerst is het aan de warmtepomp. Die gebruikt (gratis) warmte uit de omgeving om aan jouw verwarmingsbehoefte te voldoen.

·       De stookolieketel slaat alleen aan als de warmtepomp niet genoeg warmte kan produceren, bijvoorbeeld op erg koude dagen.

·       De hybride installatie berekent voortdurend het rendement en kiest op elk moment de meest duurzame en efficiënte manier om te verwarmen.

Dankzij dit systeem vermindert de impact op het milieu en gebruik je tijdens het hele stookseizoen de meest voordelige energie.

Hybride warmtepomp: iets voor jouw woning?

Een hybride systeem is vooral geschikt voor huizen met EPC-label C of D, of lager. Onze technisch adviseur Guido Saenen geeft een woordje uitleg. In een woning met energielabel C of D zullen de warmtepomp en de cv-ketel zowat elk de helft van de warmtevraag voor hun rekening nemen”, zegt Guido. “Bij woningen met EPC-label E, F of G werkt een hybride systeem ook, maar daar kun je het best ook investeren in betere isolatie. Daardoor daalt de warmtevraag (en waarschijnlijk ook het EPC), waardoor een hybride warmtepomp beter tot zijn recht komt.”

Een hybride installatie plaatsen: de mogelijkheden

Om hybride te verwarmen, kun je een warmtepomp toevoegen aan je bestaande ketel of een nieuwe installatie plaatsen.

·       Warmtepomp toevoegen: ga eerst na of je de warmtepomp dicht genoeg bij je cv-ketel kunt plaatsen.

·       Nieuwe installatie: je kunt twee aparte systemen installeren of een all-in-one hybride warmtepomp kiezen (waarbij de warmtepomp en cv-ketel in één toestel zitten). In het Vlaamse Gewest mag dat alleen als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Lees meer over het Vlaamse verbod op nieuwe mazoutketels.

Een hybride verwarmingsinstallatie is compact en snel geplaatst: een erkende vakman klaart de klus in maximaal twee dagen. Er zijn dan ook geen ingrijpende verbouwingswerken nodig, want je kunt je bestaande radiatoren of vloerverwarming behouden. Daarnaast moet je ook niets aanpassen aan de elektriciteitsaansluiting.

Maatschappelijk voordeel hybride warmtepomp

Tot slot is een hybride warmtepomp niet alleen voordelig voor jou, het is ook relevant voor de maatschappij. “We verbruiken met z’n allen meer elektriciteit, onder meer om onze wagens op te laden”, vertelt Guido. “Het elektriciteitsnet raakt overbelast en netbeheerders moeten versneld investeren in betere infrastructuur. Hybride installaties zorgen voor minder pieken in het stroomnetwerk  – met hybride installaties zal de piekvraag maar half zo hoog zijn als met  standalone elektrische warmtepompen.”

Advies nodig?

In onze digitale gids ‘Verwarmen met vloeibare brandstoffen: een blik op de toekomst’ lees je hoe jij stapsgewijs kunt evolueren naar futureproof verwarmen. Nog vragen? Contacteer in4fuels of een expert4fuels.

Deze berichten zijn misschien interessant