Alle beetjes helpen om zuiniger en goedkoper te verwarmen. Heb jij al thermostatische kranen geïnstalleerd op je radiatoren? Die aanpassing levert je heel wat voordeel op, want je kunt je verwarming optimaal instellen. In deze blog gaan we dieper in op hoe een thermostaatkraan werkt en hoeveel jij ermee kunt besparen.

Hoe werken thermostatische kranen?

Thermostatische kranen hebben gewoonlijk zeven standen: van nul tot en met vijf, en de antivriesstand. Er staan geen graden Celsius op vermeld, maar de cijfers komen ongeveer overeen met deze temperaturen:

Antivriesstand

6 °C

Stand 0

12 °C

Stand 1

15 °C

Stand 2

17 °C

Stand 3

19 à 20 °C

Stand 4

22 °C

Stand 5

24 °C

Jij kiest de stand en de thermostaatkraan doet de rest. Binnenin de kraan zit een klep om de watertoevoer te regelen en een thermostatische balg met een vloeistof, gas of gel — een soort sensor die de kraan bedient. Is het kouder dan de gewenste temperatuur? Dan zal de balg krimpen, waardoor de klep opent en er meer warm water door de radiator stroomt.

Onder invloed van warmte neemt het volume van de balg toe en sluit de klep beetje bij beetje, tot de juiste kamertemperatuur bereikt is. Koelt het binnen weer af of zet je de verwarming een standje lager, dan herhaalt dit proces zich.

Slimme thermostaatkranen

Ga je graag nog een stap verder, dan kun je je radiatoren uitrusten met elektronische thermostaatknoppen, in combinatie met een programmeerbare of een slimme thermostaat. Die regel je eenvoudig vanop afstand, via wifi. Dit systeem heeft ook heel wat extra functies om de ideale temperatuur in te stellen, zoals een dagschema of automatische regeling op basis van jouw leefpatroon.

De voordelen van een thermostaatkraan

Met thermostatische kranen in huis bespaar je op stookkosten, want je verwarmt enkel waar en wanneer het nodig is. Je stelt namelijk de temperatuur per kamer en per radiator apart in. Die temperatuur blijft trouwens constant, want een thermostatische radiatorkraan reageert snel op schommelingen in het binnenklimaat — bijvoorbeeld als er een deur opengaat. Zo ben je zeker van een optimaal comfort

Zoveel levert het op

Heb je in je woonkamer of ergens anders al een vaste thermostaat hangen? Daar hoef je de radiatorknoppen niet te vervangen. In andere ruimtes is het wel interessant. Met thermostatische kranen bespaar je namelijk per kamer tot 5 procent op je verwarmingskosten. Je investeert eenmalig zo’n 15 tot 30 euro per radiator, maar dat geld verdien je dus snel terug. Goed om te weten: door de thermostaat één graad lager zetten, verbruik je maar liefst 7 procent minder energie!

Meer tips om zuiniger te verwarmen

Op zoek naar meer nuttige tips met een grote impact? Wij bezorgen je met plezier een handleiding om te besparen op je verwarmingskosten. Download snel onze gids over efficiënt verwarmen.

Deze berichten zijn misschien interessant