Slimme verwarmingsketels op afstand bedienen en onderhouden? Geen science fiction!

Het internet of things en home automation zijn hot topics – en terecht. Een slimme thermostaat laat je bijvoorbeeld toe je verwarming vanop afstand te regelen. Het toestel analyseert zelfs je verwarmingsgewoontes, zodat je installatie er nóg beter op afgestemd wordt. Maar het gaat verder. Zo zijn er ook slimme lampen op de markt (lampen die je met je smartphone van kleur kunt doen veranderen, die reageren op bewegingssensoren, en ga zo maar door) en slimme koelkasten (waarvan je de inhoud met je app kunt checken, zodat je eventueel automatisch producten kunt laten bijbestellen). Die toestellen zijn intussen gemeengoed geworden, al is nog lang niet elke woning er effectief mee uitgerust. Maar… ken je de slimme verwarmingsketel eigenlijk al? We stellen hem graag aan je voor!

Wat is een slimme verwarmingsketel?

Een slimme verwarmingsketel is een ketel die wordt uitgerust met een draadloos communicatiesysteem waarlangs hij met de thermostaat communiceert. Die thermostaat is dan weer verbonden met de computer of de smartphone van de eigenaar van het huis of appartement, en zelfs met de devices van de loodgieter of fabrikant.

Beheer en onderhoud van een slimme verwarmingsketel

Slimme verwarmingsketels laten zich vanop afstand bedienen met een smartphone, en dat is natuurlijk handig voor jou als gebruiker. Maar het systeem vergemakkelijkt ook het onderhoud en eventuele herstellingen. Als je ketel in storing gaat, stuurt hij namelijk een concrete foutcode naar de fabrikant. Zo weet die laatste meteen wat er precies mis is (bijvoorbeeld: een defecte pomp). Dit heeft als grote voordeel hij de technieker kan informeren, zodat deze gegarandeerd de juiste onderdelen en het juiste gereedschap bij zich heeft wanneer hij langskomt, en alles met één bezoek geregeld kan worden. Dat is efficiënt voor hem, maar ook jij als consument bent natuurlijk gebaat bij zo’n vlotte service.

De toekomst: deel van het grotere geheel?

Vandaag kun je je verlichting al probleemloos aanpassen aan je stemming. Wellicht is dat in de toekomst ook mogelijk wat je verwarming betreft. Of wat dacht je van een verwarmingsinstallatie die de temperatuur in huis automatisch een paar graden laat zakken wanneer de stofzuiger of het strijkijzer aangaan? Er staat ons wellicht nog heel wat moois te wachten.

Deze berichten zijn misschien interessant