Mazout is een 100% veilige brandstof: de kans op CO-vergiftiging is nagenoeg onbestaande, er is geen ontploffingsgevaar én je komt niet voor financiële verrassingen te staan, omdat je zelf kiest wanneer je bijbestelt (lees: wanneer de mazoutprijzen laag staan, maar voordat je tank volledig leeg is). Maar wat als je toch een mazoutgeur gewaarwordt? Niet panikeren is de boodschap!

Geurhinder na het bijvullen van je tank

Heb je je tank pas laten bijvullen? Als er een paar druppels gelekt of gemorst zijn, kan de ruimte waarin je tank staat nogal sterk naar mazout ruiken. Gelukkig valt die geurhinder makkelijk te verhelpen.

  • Verlucht de ruimte door een raam open te zetten.
  • Strooi rijkelijk zaagsel over de gemorste mazout. Heb je kattenbakvulling in huis? Ook dat goedje is ideaal: de korrels absorberen niet enkel vocht, maar evengoed geur. 
  • Zet een glas azijn in de ruimte. Die vloeistof neutraliseert zelfs de meest sterke geuren.

Aanhoudende mazoutgeur? Zoek de oorzaak

Last van mazoutgeur zonder dat je onlangs mazout hebt laten leveren, of hebben de hierboven vermelde middeltjes niet geholpen? Dan is er misschien een probleem met je installatie. Ga meteen op zoek naar de oorzaak en controleer je installatie op lekken. Weet dat je je sowieso geen zorgen hoeft te maken: mazout ontploft niet en ontbrandt niet bij temperaturen lager dan 55°C. Zie je niet meteen waar het probleem zit? Win het advies in van een expert; misschien zit er een lek in de leiding of de brandstoffilter.

Laat je installatie controleren

Problemen met mazouttanks komen echter zelden voor; er zijn er zelfs tanks die zestig jaar meegaan zonder je ooit in de steek te laten. Het materiaal en de kwaliteit van de tank spelen uiteraard een rol, maar ook je installatie goed onderhouden maakt een wereld van verschil.

Deze berichten zijn misschien interessant