Je doet wellicht al je best om je energieverbruik te beperken. Maar misschien verspil je energie zonder dat je het beseft in de vorm van sluipverbruik. Dat kost je heel wat: volgens energiesparen.be is tot 10% van het elektriciteitsverbruik in woningen sluipverbruik, wat voor sommige gezinnen neerkomt op 150 euro per jaar. Het loont dus om je energieverbruik te meten! Hoe je dat aanpakt? Maak kennis met EnergieID: een platform om energie (maar ook water en transport) op te volgen en te meten, individueel of collectief.

De geschiedenis van EnergieID

Sinds juli 2011 biedt EnergieID mensen inzicht in hun verbruik. Oorspronkelijk trokken de twee initiatiefnemers het hele project, maar sinds 2014 is de organisatie verder geprofessionaliseerd met de steun van coöperanten die duurzaamheid nastreven. Het platform is volkomen veilig (er wordt bijvoorbeeld niets gedaan met je gegevens voor marketing- of andere doeleinden) en je kiest zelf of je je gegevens deelt en met wie.

Waarom energieverbruik meten?

We vermeldden het al: energieverbruik meten is dé manier om sluipverbruik op te sporen en vervolgens in te dijken. Maar waarom zou je EnergieID nog gebruiken?

  • EnergieID maakt grafieken van je gegevens en levert nuttige inzichten aan.
  • Je ontdekt of je verbruik normaal is en hoeveel je momenteel bespaart.
  • De benchmarkmodule van het platform laat je toe je verbruik te vergelijken met gelijkaardige verbruikers (voor mazoutgebruik heeft Informazout alvast een handige tool ontwikkeld die hetzelfde doet).
  • Via EnergieID kun je deelnemen aan groepsacties zoals een collectief renovatieproject.
  • EnergieID verwerkt gegevens van slimme meters en andere toestellen.

Aan de slag met EnergieID

Wil je een beter zicht krijgen op je energieverbruik? Zo ga je te werk:

EnergieID berekent vervolgens je verbruik en geeft je inzicht via grafieken.

Tip: Om je stookolieverbruik correct op te volgen in Energie ID moet je een stookolieteller op je ketel hebben. Op die manier kun je maandelijks je verbruik monitoren en kom je snel te weten of je verbruik ‘normaal’ is en bijvoorbeeld de graaddagen volgt. Een MazoutExpert kan zo’n teller installeren op je stookolieketel.

Deze berichten zijn misschien interessant