De hoge energieprijzen doen ons bewuster omgaan met onze verwarming. We zoeken met z’n allen oplossingen om minder te verbruiken, zonder al te veel in te boeten aan comfort. Welke systemen zijn interessant? Is het bijvoorbeeld goedkoper om je woonkamer (bij) te verwarmen met een elektrische radiator of blijft je centrale verwarming op mazout de beste keuze? Wij maakten de berekening en … je cv-ketel op stookolie is wel degelijk voordeliger dan een elektrisch vuurtje.

Hoe bereken je je verwarmingskosten?

Om te weten hoeveel je verwarmingsinstallatie verbruikt en hoeveel je daarvoor betaalt, moet je enkele factoren in kaart brengen.

  • De energiebron en de installatie die je gebruikt om warmte op te wekken.
  • De prijs per eenheid energie: bijvoorbeeld 1 liter mazout of 1 kWh elektriciteit.
  • Het vermogen van je warmteafgiftesysteem.
  • Het rendement van je verwarmingsinstallatie, in het bijzonder het opwekkingsrendement: dat is de verhouding van de reële afgeleverde warmte tot de verbruikte energie. Bij de opwekking gaat soms warmte verloren. Bekijk daarnaast het warmteverlies tijdens de distributie door de leidingen (distributierendement).

Laten we als voorbeeld een radiator met een vermogen van 2.000 W nemen, die tien uur lang een woonkamer verwarmt. Het verbruik is dan 20 kWh. Om de verwarmingskosten te berekenen, baseren we ons op de energieprijzen van oktober 2022.

Berekening kosten elektrische radiator

In oktober 2022 was de gemiddelde commerciële dagprijs voor elektriciteit 70 eurocent per kWh*. Om te weten hoeveel 1 kWh warmte kost, delen we die eenheidsprijs door het globale rendement van elektrische verwarming — namelijk 97,5%. De uitkomst van die deling is 71,79 eurocent per kWh warmte. Tien uur verwarmen met een elektrische radiator van 2.000 W kost je uiteindelijk 14,36 euro.

We breken de berekening even op:

  • kostprijs per kWh elektriciteit: € 0,70
  • kostprijs per kWh warmte via elektrische radiator: 0,70/97,5% =  € 0,7179
  • kostprijs voor 10 uur warmte: € 0,7179 x 20 = € 14,36

* Bron: VREG.be

Berekening kosten radiator met mazoutketel

De berekening voor een radiator die gekoppeld is aan je stookolieketel is iets complexer. Hierbij moet je rekening houden met het opwekkingsrendement van je cv-ketel (gemiddeld 90% voor een condensatieketel) en het distributierendement (gemiddeld 85%) in je cv-installatie.

Volgens de theoretische warmtewaarde van stookolie kun je met 1 liter mazout 10,641 kWh energie produceren. Op 1 oktober 2022 betaalde je 1,2506 euro per liter*, wat overeenkomt met 11,75 eurocent per kWh warmte. Dat getal moet je delen door het opwekkings- en distributierendement. Je betaalt dan in de praktijk 15,35 eurocent per kWh. Verwarm je tien uur lang met een radiator van 2.000 W, dan kost dat 3,07 euro.

We breken de berekening opnieuw op:

  • kostprijs per kWh energie: € 0,1175
  • kostprijs per kWh warmte via radiator op stookolie: € 0,1175/90%/85% = € 0,1535
  • kostprijs voor 10 uur warmte: € 0,1535 x 20 = € 3,07

* Bron: FOD Economie, maximumprijs voor 2.000 liter stookolie op 1 oktober 2022

Elektrische radiator vervangen?

Mazoutverwarming blijft dus goedkoper dan een elektrische radiator (als bijverwarming). Als je toch elektrisch wil bijverwarmen, dan kies je het best voor een hybride systeem. Dat combineert je stookolie-installatie met een warmtepomp en is veel efficiënter dan directe elektrische verwarming.

Interessant om te onthouden: zet je verwarming enkel aan in ruimtes waar je veel tijd spendeert, zoals je woonkamer of bureau. Je slaapkamer hoef je eigenlijk niet te verwarmen. Meer nog, het is gezonder om in een frisse kamer te slapen. 16 à 18 °C is ideaal.

Op zoek naar meer advies om te besparen? Ontdek hoe jij je woning én verwarmingsinstallatie kunt optimaliseren

Deze berichten zijn misschien interessant