Je probeert in je dagdagelijkse leven zo milieubewust mogelijk te zijn. Je laat de kraan niet nodeloos lopen terwijl je je tandenpoetst of terwijl je je inzeept onder de douche. Je keert op je stappen terug om te verzekeren dat je het licht in de gang toch zeker hebt uitgeschakeld. Je wast op lage temperaturen en je laat de natte kleding buiten drogen. Maar milieubewust leven betekent ook: milieubewust verwarmen, en dan zit je goed met mazout. Lees verder en ontdek waarom mazout een duurzame verwarmingsoptie is.

Maximumrendement bij nieuwe condensatieketels

Condensatieketels hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt, met als gevolg dat de A-label mazoutcondensatieketels van vandaag superzuinig zijn. Zulke ketels halen een rendement van 98% (Hs, wat verwijst naar de verbrandingswarmte. Dit is de bovenste verbrandingswaarde die wordt gebruikt voor de facturatie en die de 100% niet kan overschrijden). Ze hebben dan ook tal van voordelen:

  • Je beperkt je stookolieverbruik
  • Je houdt je energie-uitgaven binnen de perken
  • Je kunt de uitstoot van CO₂ terugdringen

Condensatieketels met het energielabel A verbruiken tot 30% minder dan een oude ketel. Ze koelen een deel van de waterdamp, en recupereren de warmte die vrijkomt via een warmtewisselaar. Benieuwd wat dat voor jou betekent? Bereken wat jij zou besparen met een nieuwe installatie.

Een (r)evolutie in branders

Daarnaast heeft de revolutie in branders ervoor gezorgd dat de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch gedaald is. Op het vlak van CO-uitstoot doet stookolie het bijvoorbeeld beter dan aardgas. Ook stof wordt zo goed als niet uitgestoten, terwijl het percentage stikstofoxiden fel beperkt is. Dit betekent niet alleen dat de branders minder roet in de lucht blazen, maar ook dat ze een veel beter rendement opleveren.

Mazout en hernieuwbare energie combineren

Tot slot is mazout een duurzame verwarmingsoptie omdat het zich makkelijk laat combineren met hernieuwbare energie. Mazout en zonne-energie, of mazout en een warmtepomp: die combinaties halen niet alleen je energiefactuur naar beneden, maar verkleinen ook je ecologische voetafdruk.

Nog meer weten? Lees dan zeker ons dossier over duurzaam verwarmen met mazout!

Deze berichten zijn misschien interessant