Waals Gewest

Onderhoud cv-installatie in Wallonië: wat zegt de wet?

Zowel particulieren als bedrijven moeten in Wallonië het centrale stooktoestel van hun verwarmingsinstallatie verplicht laten onderhouden. Hieronder vind je de belangrijkste wetgeving voor de periodieke controle van cv-installaties met een vermogen kleiner dan 400 kW. 
 

Voor welke toestellen geldt de controleverplichting?  

Het controlebesluit geldt voor alle brandstoffen en voor alle cv-installaties die je gebruikt voor verwarming en eventueel voor de productie van sanitair warm water.  

 

Controle versus onderhoud 

Het Waalse Gewest maakt een onderscheid tussen ‘controle’ en ‘onderhoud’.  

  • Tijdens de verplichte controle meet de technicus de emissies en checkt hij of zij de stookplaats, de luchtaanvoer en de schoorsteen. Voor een normaal onderhoud van een stookolieketel heeft een ervaren technicus ongeveer 1,5 tot 2 uur nodig. 

  • Het onderhoud is niet verplicht maar wordt aangeraden. Je schakelt het best een erkend technicus in, die het onderhoud uitvoert volgens de aanbevelingen van de fabrikant en de gebruiksomstandigheden. 

  • De ‘diagnostic approfondi’ (een grondig onderhoud) is verplicht voor ketels vanaf 20 kW. Dit onderhoud is gekoppeld aan de eerste keuring en blijft geldig, tenzij je iets verandert aan de verwarmingsinstallatie of als je ingrijpende energetische renovaties uitvoert.  

 

Wanneer moet je een periodieke controle laten uitvoeren? 
  • Vaste brandstoffen: jaarlijks 

  • Stookolie of koolstofarme vloeibare brandstoffen: jaarlijks 

  • Gas: om de drie jaar (vermogen ≤ 100 kW) of om de twee jaar (vermogen > 100 kW) 

  • Diagnostic approfondi: enkel als je wijzigingen aanbrengt aan de verwarmingsinstallatie of als de warmtebehoefte van het gebouw verandert (bijvoorbeeld na isolatie) 

 

Wie moet de controle uitvoeren? 

De controle moet gebeuren door een erkend technicus. Via onze adressengids vind je een betrouwbare expert in je buurt. 

 

Welke attesten krijg je? 

Na elke controle geeft de erkende technicus je een controle-attest. Daarop moeten de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de technicus die de controle heeft uitgevoerd 

 

 

Oplevering van nieuwe installaties 

Zowel de plaatsing, de voorlopige oplevering bij de eerste ingebruikname als de definitieve oplevering gebeuren door een erkend technicus. Via onze adressengids vind je een betrouwbare technicus in je buurt. 

 

Welke attesten krijg je? 

Na de keuring geeft de erkende technicus je een opleveringsrapport. Dat is je bewijs dat de installatie voldoet aan de normen en dus klaar is voor gebruik. 

 

Waarop moet je nog letten? 
  • Als eigenaar/gebruiker ben je verantwoordelijk voor de goeie en veilige werking van je cv-installatie. 

  • Is je installatie niet conform? Dan moet je dat binnen de vijf maanden in orde brengen. Voldoet de verwarming daarna nog altijd niet, dan mag je ze nog drie maanden gebruiken in de winterperiode in een woning, tenzij er een gevaar is voor de bewoners.