Ben je toe aan een nieuwe installatie, ofwel omdat je oude verwarmingsinstallatie mankementen begint te vertonen, ofwel omdat je duurzamer wil gaan verwarmen? Dan sta je voor een behoorlijk moeilijke beslissing. Bij de keuze van een verwarmingssysteem moet je namelijk heel wat factoren tegen elkaar afwegen. Wat is de warmtebehoefte van jou en je huisgenoten – en blijft die de komende jaren hetzelfde, of is er bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding op til? Hoe zullen de energieprijzen van de door jou gekozen brandstof evolueren? Hoe lang gaat je installatie mee? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vast staat dat verwarmen op stookolie nog lang niet afgeschreven is. Integendeel: het heeft tal van unieke voordelen én het is duurzaam. Volg even mee!

Mazout: voor wie belang hecht aan vrijheid en flexibiliteit

Verwarmen op mazout is synoniem met vrijheid en flexibiliteit, op tal van vlakken.

  • Manier van betalen: je beslist zelf of je in één keer bij levering betaalt of gespreid betaalt. Aan zo’n gespreide betaling zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet je eerste levering minstens 1.000 liter bedragen. Zelfs een afbetalingsplan, via een krediet bij een financiële instelling, behoort in bepaalde omstandigheden tot de mogelijkheden.
  • Je beheert zelf je voorraad en je bestelt wanneer jij wil, op basis van een duidelijke literprijs. Je weet dus goed waar je aan begint, en je bent niet afhankelijk van een constant veranderende energieprijs. Bovendien heb je geen gasaansluiting nodig, waardoor je overal probleemloos kunt verwarmen – zelfs in agrarische of andere gebieden waarvoor de netbeheerders geen netuitbreiding kunnen of willen doen.
  • Je kiest je leverancier zelf en hoeft er geen contract mee af te sluiten. Je kunt dus gerust voor elke levering met andere leveranciers in zee gaan en hun prijzen vergelijken.

Superzuinig en duurzaam

De nieuwste generatie mazoutketels is superzuinig, waardoor ze garant staan voor een lagere energiefactuur. Ze doen het op dat vlak met andere woorden een pak beter dan de ketels van de jaren 80 of 90.

Mazout valt bovendien perfect te combineren met hernieuwbare energie, onder meer in de vorm van een warmtepomp of zonnepanelen. Zolang de zon schijnt of zolang het buiten warm genoeg is, profiteer je van gratis hernieuwbare energie. Pas wanneer het te koud wordt of er niet meer voldoende zonne-energie kan opgewekt worden, treedt je stookolieketel in werking. Je verbruikt dus alleen mazout wanneer het absoluut noodzakelijk is, waardoor je opnieuw een heleboel uitspaart én lief bent voor het milieu. Bovendien wordt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen beloond met premies.

En voor elk type woning!

Twijfel je om op mazout over te schakelen omdat je maar een klein studiootje hebt, of net omdat je een gigantische grote villa moet verwarmen? Maak je geen zorgen: mazout is een goeie keuze ongeacht het type woning – van rijhuis tot hoeve, van loft tot herenhuis. Stookolietanks nemen namelijk niet veel plaats in, en ze zijn beschikbaar in een modulaire opstelling voor verschillende ruimtes.

Deze berichten zijn misschien interessant