Dat het niet zo goed gaat met onze planeet is een understatement van formaat. De opwarming van de aarde werkt extreem weer in de hand (van hittegolven en periodes van droogte tot extreme neerslag), zorgt voor een stijging van de zeespiegel en een aantasting van het ecosysteem in het algemeen. Een ver-van-mijn-bed-show? Helemaal niet! De mens is de voornaamste schuldige van de opwarming van de aarde, maar hij kan meteen ook de grootste bijdrage leveren om die opwarming een halt toe te roepen.

Ontdek hier wat jíj kunt ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Elke kleine beslissing heeft een rechtstreeks effect op de hoeveelheid broeikasgassen die je de lucht in stuurt, en beïnvloedt zo de temperaturen en extreme weeromstandigheden – wat uiteindelijk een positieve cyclus in gang zet.

Vliegverkeer draagt bij tot opwarming van de aarde

De ecologische voetafdruk van mensen die vaak het vliegtuig nemen (de zogenaamde ‘frequent flyers’) is gigantisch. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tussen Brussel, Amsterdam, Parijs en Londen vliegen, verantwoordelijk zijn voor maar liefst elf keer zoveel CO2-uitstoot als diegenen die hiervoor de trein nemen (op lange afstanden is de trein nog altijd het minst vervuilende vervoersmiddel per kilometer). Concreet veroorzaakt een vlucht van Parijs naar Londen en terug zo’n 122 kilogram CO2, terwijl een treinreiziger op diezelfde afstand zich aan 11 kilogram CO2 schuldig maakt. Wie met het vliegtuig naar het zuiden van Frankrijk reist, brengt de planeet acht keer meer schade toe dan wie hetzelfde traject met de trein doet, en vier keer meer dan wie de auto neemt.

Vegetariërs dragen hun steentje bij

Daarnaast kun je door een verandering in je eetpatroon de opwarming van de aarde helpen tegengaan. Minder vlees eten (of zelfs volledig vegetarisch eten) is namelijk goed voor het milieu. Dit klinkt misschien verrassend, maar vooral koeien en schapen stoten grote hoeveelheden methaan uit, en dit gas werkt klimaatverandering in de hand. Volgens wetenschappers is de veehouderij zelfs verantwoordelijk voor 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen – 1,5% méér dan wat alle vervoersmiddelen ter wereld op hun kerfstok hebben. Daarnaast is het belangrijk om lokale en seizoensgebonden groenten en fruit te eten, omdat die dikwijls minder kilometers afleggen en minder energie vragen om te kweken.

Isoleren: het hoeft niet moeilijk te zijn

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Daaronder vallen natuurlijk bedrijfs- en publieke gebouwen, maar ook slecht geïsoleerde huizen hebben véél energie nodig om op te warmen. Het is dan ook een goed idee om je huis luchtdicht te maken. Wie een oude woning kocht, moet het van na-isolatie hebben. Beschikt je woning over een spouw? Dan kun je die laten inblazen met glaswol. Maar ook in woningen zonder spouw is muurisolatie een oplossing – denk aan isolerende voorzetwanden. Daarnaast levert dakisolatie heel wat winst op: de meeste energie gaat namelijk langs het dak verloren. Nog geen budget voor het grotere werk? Ook kleine ingrepen lonen zonder meer de moeite, zoals radiatorfolie en buisisolatie plaatsen in onverwarmde ruimtes.

Deze berichten zijn misschien interessant