Ook al is onze band met de natuur doorheen de eeuwen een pak minder hecht geworden (we hoeven immers allang niet meer op pad om ons eten aan speren te spiesen), we leven natuurlijk nog altijd wel op het ritme van de seizoenen. Zodra de dagen korter worden, maak je jezelf onbewust klaar voor de winter. Je vervangt de frisdranken of aperitiefjes op je boodschappenlijstje door warme dranken, je legt je fleecedekentjes terug in de zetel en je haalt de mutsen, handschoenen en sjaals uit de kast. Maar denk je er ook aan je mazoutinstallatie voor te bereiden op de koude maanden die eraan zitten te komen? Met deze tips hou je alles onder controle. 

Je verwarmingsinstallatie en het winteruur

In de nacht van zaterdag 27 oktober 2018 op zondag 28 oktober 2018 schakelen we weer over op het winteruur. Dat je ’s ochtends (heel even) niet langer in het donker de deur uit moet, is natuurlijk mooi meegenomen. Toch komt er bij zo’n omschakeling heel wat kijken, waaronder natuurlijk het typische gepruts met alle klokken in je huis. De meeste moderne regelthermostaten van je ketel zetten zichzelf automatisch juist, maar wie nog beschikt over een oud model thermostaat, moet de klok handmatig verzetten. Check dus voor de zekerheid de klok van je thermostaat én of alle programma’s nog wel goed lopen.

Genoeg mazout om de winter door te komen?

Het stookseizoen voor een eengezinswoning loopt traditioneel van september tot april. Daarvan nemen de maanden december, januari en februari gemiddeld 50% van de jaarlijkse warmtevraag voor hun rekening. Je wacht beter niet tot die piekperiode om jezelf in te dekken. Controleer op tijd het stookolieniveau in je tank: je wil niet net tijdens de koudste maanden zonder stookolie vallen! Sowieso is het geen goed idee om te wachten tot je tank volledig leeg is, want zo riskeer je verstoppingen van de zuigleiding en in het slechtste geval zelfs schade aan je installatie. Met een wintervoorraad vermijd je bovendien lange wachttijden voor de levering.

Bovengrondse opslag? Isoleer je stookolieleidingen

Heb je een bovengrondse tank die buiten in weer en wind staat op plaatsen waar het bovendien flink kan vriezen (denk aan de Ardennen)? Dan kunnen je leidingen wel wat extra bescherming gebruiken. Je wil uiteraard voorkomen dat ze bevriezen. Je stookolieleidingen extra isoleren is daarom geen overbodige luxe: wacht niet tot het te laat is om dit in orde te brengen. Als de stookolie gaat stollen in je leidingen, kom je er alleen met een opwarming of een mechanische reiniging vanaf. De Belgische norm bepaalt dat de ‘klassieke’ stookolie (met een maximaal zwavelgehalte van 0,005%) het hele jaar door beschermd is tot -10°C. Om een extra veiligheid in te bouwen, kun je de leverancier ‘koude-beschermende’ geadditiveerde stookolie laten leveren.

Deze berichten zijn misschien interessant