Een stookolieketel gaat jarenlang mee. Maar als je net een nieuwe woning hebt gekocht met een oude installatie, of als je mazoutketel toch mankementen begint te vertonen, sta je voor heel wat moeilijke keuzes. Opteer je opnieuw voor stookolie? Of verkies je aardgas, elektriciteit, een combinatie van stookolie met een hernieuwbare energiebron, zoals zonne-energie? Informazout liet het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten uitzoeken wat de interessantste opties zijn. We zetten de belangrijkste inzichten op een rijtje voor wie zijn oude mazoutinstallatie wil vervangen.

Eerst en vooral willen we je erop wijzen dat je in Vlaanderen je oude stookolieketel enkel nog maar mag vervangen door een nieuw exemplaar als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.  Je mag afzonderlijke onderdelen wel nog laten repareren en vervangen. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet.

De opzet van het onderzoek

Wanneer je de prijs van een renovatie van een verwarmingssysteem wil berekenen, heb je heel wat variabelen nodig. Om de verschillende beschikbare scenario’s objectief te kunnen vergelijken, hanteerde Ph. Deplasse & Vennoten een zo realistisch mogelijk onderzoekskader, namelijk, een voorbeeldwoning die nauw aansluit bij de gemiddelde Belgische woning (eentje met een oppervlakte van 180 m², drie gevels en twee verdiepingen) met daarin een gezin van vier personen.

Het onderzoek bekeek de totale kosten over 15 jaar. Met name:

  • De aankoop- en onderhoudskost van de installatie
  • De brandstofkost
  • De financieringskost

Meer informatie over de methodologie lees je hier.

De duurzame en de economische keuze

Rekening houdend met de installatiekosten, het verbruik, het onderhoud en financieringskosten over een periode van 15 jaar, is bij vervanging de combinatie van de stookoliecondensatieketel  met een zonneboiler (met een kost van €3.467 op jaarbasis) de meest duurzame keuze. De stookoliecondensatieketel alleen (met een jaarlijkse kost van €3.402) is dan weer financieel het voordeligst over dezelfde periode.

Tot slot: opvallende conclusies

De combinatie van de stookoliecondensatieketel met een zonneboiler heeft zijn eerste plaats te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskost. En een premie maakt de hogere investeringskost over een periode van 15 jaar ook financieel interessanter.

Een brandstofswitch naar aardgas is niet significant voordeliger dan de keuze voor een stookoliecondensatieketel als je die nog kunt plaatsen volgens de nieuwe wetgeving.

Ten derde is een switch naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan financieel het minst interessant.

Deze berichten zijn misschien interessant