Je huis kunnen verwarmen, vinden de meeste mensen vanzelfsprekend. Haast niemand verwacht dat zijn radiatoren of convectoren op een koude winterdag plots géén warmte meer afgeven. We zijn het evenmin gewend om de douchekraan open te draaien en te wachten… wachten… en wachten op warm water. Overkomt het je toch, omdat je stookolie bent vergeten te bestellen? Lees hier wat je moet doen als je zonder stookolie bent gevallen.

Stap 1: contacteer een mazoutverdeler in je buurt

Zodra je merkt dat de tank leeg is, moet je als de bliksem een mazoutlevering plannen. Je kunt natuurlijk nog prijzen beginnen te vergelijken, maar eigenlijk is snelheid nu wel prioritair. Maak het de leverancier ook zo makkelijk mogelijk door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen:

  • Zorg dat je thuis bent
  • Maak de omgeving rond de tank vrij

 

Hou er rekening mee dat een levering op zaterdag of zondag misschien niet mogelijk is (hoewel bepaalde leveranciers zaterdag wel uitrukken). Sommige verdelers kunnen bovendien een meerprijs aanrekenen voor spoedleveringen.

Stap 2: start de ketel terug op en ontlucht (eventueel) de leidingen

Heb je een tank die niet te ver van je ketel staat, dan is de mazoutpomp wellicht sterk genoeg om de ketel terug op te starten. Probeer dat opstarten echter geen uren aan een stuk, om beschadiging van de mazoutpomp te voorkomen. Bel bij problemen liever een vakman die de leiding kan ontluchten en de ketel terug aan de praat kan krijgen.

Voorkomen is beter dan… te laat vullen

Natuurlijk wil je vermijden dat dit nog eens gebeurt! Je stookolievoorraad goed in de gaten houden is de boodschap. Laat je tot slot niet misleiden door het peil van je tank. Als je bijvoorbeeld nog tien centimeter hebt, moet je er rekening mee houden dat die onderste laag ook bezinksel bevat, en dat wil je liever niet in de brander van de ketel doen belanden. Het is dan dringend tijd voor een nieuwe bestelling!

Deze berichten zijn misschien interessant