Je woning energie-efficiënter maken is vandaag een absolute must voor een beter milieu en een lagere factuur. Maar de verbouwingen die daarvoor nodig zijn, vragen vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als je geld wil lenen voor energiebesparende renovatiewerken?

(Bijna) renteloos geld lenen

Mijn VerbouwLening

Sinds 1 september 2022 kun je in Vlaanderen een renteloze lening tot 60.000 euro aanvragen om je huis energiezuiniger te maken: Mijn VerbouwLening. Die vervangt de vroegere Energielening en Energielening+. Niet alleen eigenaars-bewoners, maar ook verhuurders, VME’s (vereniging van mede-eigenaars in een appartementsgebouw) en zelfs vzw’s kunnen zo’n lening krijgen. Het geld kan dienen voor heel wat energiebesparende investeringen zoals isolatie (van dak, muur, vloer en ramen), zonnepanelen en een warmtepomp- of zonneboiler.

Rentesubsidie

Koop je een eengezinswoning of appartement met een EPC-label E of F, dan moet je die in Vlaanderen sinds 1 januari 2023 binnen de vijf jaar na aankoop grondig renoveren naar label D of beter. Dan kun je naast je ‘gewone’ woonlening voor je aankoop ook een renovatielening met een rentesubsidie — een korting op de rente — krijgen. In ruil daarvoor moet je huis of appartement na de renovatie dan een EPC-score D of beter hebben.

Benut je huidige lening

Hergebruik van je lopende hypotheek

Heb je al een hypothecaire lening bij de bank, en is daarvan al een deel afgelost? Dan kun je misschien opnieuw geld lenen voor je renovatieplannen, zonder extra notaris- of hypotheekkosten te moeten betalen. Informeer je altijd goed bij je kredietverstrekker! 

Verlenging van je hypotheek

Als je de looptijd van je hypotheek verlengt, daalt het bedrag dat je elke maand moet afbetalen. Zo creëer je ruimte voor een verbouwlening zonder dat je maandelijkse kosten aanzienlijk de hoogte ingaan.

Renovatiepremies

Vergeet ook niet dat je voor heel wat energiebesparende maatregelen in verband met verwarming recht hebt op een premie. Denk maar aan isolatiewerken, een warmtepomp- of een zonneboiler.

Check ons overzicht van premies.  

Deze berichten zijn misschien interessant